mastersport.cz
596 633 216
Přihlásit
/
Registrace
Stolní tenis Parkour Výprodej

Není rotoped jako rotoped

Za dlouhou dobu, co jsou rotopedy na našem trhu a utvářejí jeden z neodmyslitelných doplňků mnoha sportovně založených domácností, došlo k jejich zásadní proměně. Dnes si můžete vybrat rotoped jak pro kondiční cvičení, tak pro rehabilitaci nebo aktivní trénink – nabídka je opravdu rozsáhlá a laik by se v ní mohl lehce ztratit. Nebojte se ale – díky několika základním radám se ke kýženému cíli snadno dostanete a vyberete si tak stroj, který vám sedne na míru.

Brzdy, zátěže, měření, šlapání…

Parametry jednotlivých modelů rotopedů udávají především jejich výrobci, ovšem můžeme pozorovat několik základních systémů, které rozhodují o patřičné kvalitě. Zatímco základní modely rotopedů jsou zpravidla bržděný pomocí magnetické brzdy, která klade odpor na setrvačník, dražší a kvalitnější využívají elektro-magnetickou cívku, která kromě naprosto přesného nastavení umožňuje i pokročilé funkce pro monitoring aktivity. Stejně tak i samotný šlapací střed využívá několik technologií, kdy u levnějších modelů naleznete běžnou misku, která ale nedisponuje velkou životností a kvalitou. Lepší ale také dražší modely používají klasickou konstrukci, kterou znáte z běžných jízdních kol, která pak disponuje různými parametry udávanými především jednotlivými výrobci.

Eliptické trenažery pro kondici i aktivní sport

Eliptický trenažer se od běžného rotopedu příliš neliší – konstrukce brzd, uložení šlapek a měření aktivity sportovce je více méně identická. Odlišnost můžete pozorovat tedy především v pohledu samotné aktivity, kdy eliptický trenažer simuluje chůzí, zatímco rotoped jízdu na kole. Pravidla, která platí pro výběr rotopedu, jsou zde tedy zcela identická, avšak přidává se k nim potřeba zvážit i výšku a hmotnost samotného sportovce. Tyto parametry samozřejmě ovlivňují finální výběr konkrétního modelu, neboť vyšší hmotnost samozřejmě klade nároky na robustnější konstrukci.

Kvalitní provedení a délka kroku

Sportovec zajímající se o eliptický trenažer by se měl zajímat o pokročilejší parametry, mezi které patří především kvalita dílenského zpracování celého přístroje a samozřejmě také délku kroku. Levné a méně kvalitní modely často neobsahují kvalitní ložiska a pohyblivé části bývají uloženy například v plastových kluzných pouzdrech, což se velice rychle projeví na opotřebení takovýchto části – opravy pak bývají velmi nákladné. Důležitým faktorem pro méně i více aktivní sportovce je bezesporu také délka kroku, která rozhoduje o komfortu cvičení. I pro osoby menšího vzrůstu doporučujeme volit eliptické trenažery s délkou kroku minimálně 40 centimetrů, které poskytují vyšší komfort, než levné modely s rozsahem 20 – 30 centimetrů.